-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaltibarščiai pelnė pasaulinį įvertinimą – išrinkti skaniausia šalta sriuba

Lietuviams puikiai pažįstama šalta sriuba – šaltibarščiai – įvertinti ir pasaulyje. Apie maistą rašanti interneto svetainė Tasteatlas.com sudarė 17 skaniausių šaltų sriubų iš viso pasaulio sąrašą, o jo viršuje atsidūrė sodria rožine spalva išsiskirianti lietuviška sriuba.
Šaltibarščiai
Šaltibarščiai / Vida Press nuotr.

„Ši gaivi, šalta burokėlių sriuba yra tradicinės lietuviškos virtuvės dalis. Ją sudaro kreminis marinuotų arba virtų burokėlių ir pikantiško kefyro arba pasukų mišinys, kuriuo užpilami agurkai ir kietai virtas kiaušinis (juos galima supjaustyti arba sutarkuoti). Visa sriuba gausiai pagardinama krapais ir paprastai paliekama pastovėti, kol visi skoniai gerai susijungia. Sriuba paprastai ruošiama vasarą ir patiekiama su bulvėmis. Ją galima valgyti kaip užkandį arba lengvą pagrindinį patiekalą“ – rašoma svetainėje Tasteatlas.com.

Antroje vietoje atsidūrė porra antequerana – ispaniška sriuba, kurios kilmės vieta yra Malagos miestas Antekera (isp. Antequera). Ji apibūdinama kaip soti ir „ūkiška“. Gaminant šią sriubą sunaudojama viskas, kas po ranka: sena duona, pomidorai, alyvuogių aliejus, česnakai, įvairios daržovės, kumpio gabalėliai, kietai virti kiaušiniai. „Viskas, ką valstiečiai turėjo po ranka“, – apibendrina Tasteatlas.com. Įdomu tai, kad iš pradžių sriuba išverdama ir tik vėliau atvėsinama, visi ingridientai sumalami ir ant stalo ji pateikiama šalta.

Garbingą skaniausių šaltų sriubų trejetuką užbaigia dar viena ispaniška sriuba salmorejo.

„Tai gaivi Andalūzijos sriuba, kuri tradiciškai patiekiama šalta. Ji ypač populiari šiltomis vasaros dienomis. Sriubą sudaro trinti pomidorai, duona, česnakas, aliejus ir actas. Tiršta ir kreminė salmorejo sriuba dažnai gardinama tokiais ingredientais kaip kietai virti kiaušiniai arba ispaniškas kumpis. Kai kuriais atvejais ji gali būti patiekiama kaip tapa patiekalas arba kaip padažas prie skrebučių ar omletų“, – salmorejo pristato maisto portalas.

Latvijos šalta sriuba (latv. aukstā zupa), kuri nuo lietuviškų šaltibarščių skiriasi vos pora ingridientų, pvz., pieniška dešra, atsidūrė aštuntoje šio sąrašo vietoje.

123RF.com nuotr./Šaltibarščiai su dešra - latviškas šaltibarščių variantas
123RF.com nuotr./Šaltibarščiai su dešra - latviškas šaltibarščių variantas

Iš viso į skaniausių šaltų sriubų pasaulyje sąrašą pateko 17 šaltų sriubų iš įvairiausių pasaulio šalių. Tiesa, šio sąrašo rekordininkės skaičiumi – ispaniškos sriubos. Jų skaniausiųjų septynioliktuke – net penkios.

Jei užsinorėtumėte šiandienos vakarienei pasigaminti skaniausios pasaulyje sriubos, t.y. šaltibarščių, – štai keletas receptų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius